De boekenkast van…

‘Lezen helpt me in een flow’

Neurochirurg Philip de Witt Hamer opereert vaak patiënten met een gemankeerd zintuig: zicht, geur of reuk. Ook de boeken die hij verslindt, gaan veelal over de zintuigen: hoe fermenteer je eten, of uit welke noten bestaat een jazzimprovisatie?

Tekst: Stijn Dunk - Foto: Gerritjan Huinink

“Ik vind lezen heerlijk omdat het me in een soort flow helpt. Zonder dat je je expliciet bewust bent van je omgeving, vouwt je hoofd zich om een idee. Als dat idee resoneert, lijkt het alsof het alleen voor jou geschreven is. Ik houd ook van de vertraging die lezen geeft. Een mooi contrast met de snelheid van de zorg. In mijn werk als neurochirurg moet ik in korte tijd met weinig informatie beslissingen nemen die voor mensen hele grote gevolgen kunnen hebben.

Op dit moment ben ik gegrepen door het boek ‘The Noma Guide to fermentation’ van de bekende Noma-kok David Zilber. Zilber ontrafelt in ruim 700 pagina’s alle finesses van het fermenteren. Wat onderscheidt het rotten, wat een afkeer qua reuk en zien opwekt, van het proces van fermenteren, dat onze zintuigelijke waarneming juist bevordert? Ik ben zo iemand die dat zelf dan ook wil uitproberen, al verrotten de eerste fermenteerpotjes natuurlijk waar ik bij sta. Dat ik zo geboeid ben door de zintuigen komt ook door mijn vak. ik kom de hele dag mensen tegen die niet meer goed kunnen zien, horen of ruiken. Vaak ben je al blij als je de achteruitgang stopt, maar soms kun je door een operatie iemand een hersenfunctie teruggeven: zoals spraak bij mensen met afasie. Dat weten ze enorm te waarderen.  

Een ander boek waar ik door gegrepen ben, ‘Music and mathematics’, is eveneens zintuigelijk: waarom vinden we de ene melodie onweerstaanbaar en de andere juist niet? Ik speel zelf piano en samen met mijn pianoleraar ben ik een improvisatie aan het uitpluizen van jazzpianist Keith Jarret. Het gaat om een toegift die hij ooit in Tokyo gaf en die nooit op papier is gezet. We proberen dat nu al drie maanden in kaart te brengen en we zijn 7 minuten ver. Het is net als bij de neurochirurgie: wij mensen hebben een fascinerende complexe machine in de bovenkamer gehesen gekregen. Als experts proberen wij dat te classificeren, daar orde in aan te brengen.”

Ken jij een collega die graag in de boeken duikt? Mail dan je tip naar dnamail@amsterdamumc.nl

I

DNA  •  medewerkersblad van Amsterdam UMC 

De boekenkast van…

‘Lezen helpt me in een flow’

DNA  •  medewerkersblad van Amsterdam UMC 

“Ik vind lezen heerlijk omdat het me in een soort flow helpt. Zonder dat je je expliciet bewust bent van je omgeving, vouwt je hoofd zich om een idee. Als dat idee resoneert, lijkt het alsof het alleen voor jou geschreven is. Ik houd ook van de vertraging die lezen geeft. Een mooi contrast met de snelheid van de zorg. In mijn werk als neurochirurg moet ik in korte tijd met weinig informatie beslissingen nemen die voor mensen hele grote gevolgen kunnen hebben.

Op dit moment ben ik gegrepen door het boek ‘The Noma Guide to fermentation’ van de bekende Noma-kok David Zilber. Zilber ontrafelt in ruim 700 pagina’s alle finesses van het fermenteren. Wat onderscheidt het rotten, wat een afkeer qua reuk en zien opwekt, van het proces van fermenteren, dat onze zintuigelijke waarneming juist bevordert? Ik ben zo iemand die dat zelf dan ook wil uitproberen, al verrotten de eerste fermenteerpotjes natuurlijk waar ik bij sta. Dat ik zo geboeid ben door de zintuigen komt ook door mijn vak. ik kom de hele dag mensen tegen die niet meer goed kunnen zien, horen of ruiken. Vaak ben je al blij als je de achteruitgang stopt, maar soms kun je door een operatie iemand een hersenfunctie teruggeven: zoals spraak bij mensen met afasie. Dat weten ze enorm te waarderen.  

Een ander boek waar ik door gegrepen ben, ‘Music and mathematics’, is eveneens zintuigelijk: waarom vinden we de ene melodie onweerstaanbaar en de andere juist niet? Ik speel zelf piano en samen met mijn pianoleraar ben ik een improvisatie aan het uitpluizen van jazzpianist Keith Jarret. Het gaat om een toegift die hij ooit in Tokyo gaf en die nooit op papier is gezet. We proberen dat nu al drie maanden in kaart te brengen en we zijn 7 minuten ver. Het is net als bij de neurochirurgie: wij mensen hebben een fascinerende complexe machine in de bovenkamer gehesen gekregen. Als experts proberen wij dat te classificeren, daar orde in aan te brengen.”

Ken jij een collega die graag in de boeken duikt? Mail dan je tip naar dnamail@amsterdamumc.nl

I

Neurochirurg Philip de Witt Hamer opereert vaak patiënten met een gemankeerd zintuig: zicht, geur of reuk. Ook de boeken die hij verslindt, gaan veelal over de zintuigen: hoe fermenteer je eten, of uit welke noten bestaat een jazzimprovisatie?

Tekst: Stijn Dunk - Foto: Gerritjan Huinink

DNA magazine online

DNA is het medewerkersblad van Amsterdam UMC. Het verschijnt 6 keer per jaar, zowel op papier als online. DNA brengt de achtergronden en persoonlijke verhalen bij de actuele ontwikkelingen in en rondom het ziekenhuis.
Volledig scherm