Buiten werktijd

Eigen recept

‘Koken is mijn uitlaatklep’

Tekst: Catrien Spijkerman - Foto: Gerritjan Huinink

“Ik geef al een aantal jaar kookworkshops aan kinderen in het weekend. Een uit de hand gelopen hobby: ik vind koken superleuk, en ik ga graag met kinderen aan de slag. Dat is een succes, mijn workshop zitten voor de rest van het jaar al vol. Het is bij mij wel echt koken geblazen: we gaan geen cupcakes versieren ofzo. De kinderen krijgen een recept, en moeten zelf uitzoeken welke ingrediënten en kookgerei ze daarbij nodig hebben.

Soms weten kinderen bijvoorbeeld niet hoe een courgette of een perzik eruitziet. Ik vind het leuk om ze nieuwe ingrediënten te laten ontdekken, ze dingen te laten proeven die ze anders niet eten, zoals verse gember of fetakaas. Die verwerk ik heel subtiel in de gerechten, zodat het niet te heftig is. Ik zorg er ook altijd voor dat er alternatieven zijn die ze sowieso lusten: we maken bijvoorbeeld een filodeeghapje met spinazie-feta-vulling, maar ook een zoete met mango en kokos.

Het heeft vrij weinig met mijn werk bij de huisartsenopleiding te maken - koken is echt mijn uitlaatklep. Gezonde voeding komt op de opleiding wel voorbij, maar wat mij betreft veel te weinig. Afgelopen week ontving ik de proefdruk van mijn kookboek voor kinderen tussen acht en twaalf jaar. Ik heb de recepten zo uitgewerkt dat ze in principe het hele gerecht in hun eentje kunnen maken. Hopelijk kan ik zo nog meer kinderen enthousiast maken om gezond te koken.”

Kirsty Weijkamp

assistent teamleider van de huisartsenopleiding in Twente

DNA  •  medewerkersblad van Amsterdam UMC 

Buiten werktijd

‘Koken is mijn uitlaatklep’

Eigen recept

Tekst: Catrien Spijkerman - Foto: Gerritjan Huinink

“Ik geef al een aantal jaar kookworkshops aan kinderen in het weekend. Een uit de hand gelopen hobby: ik vind koken superleuk, en ik ga graag met kinderen aan de slag. Dat is een succes, mijn workshop zitten voor de rest van het jaar al vol. Het is bij mij wel echt koken geblazen: we gaan geen cupcakes versieren ofzo. De kinderen krijgen een recept, en moeten zelf uitzoeken welke ingrediënten en kookgerei ze daarbij nodig hebben.

Soms weten kinderen bijvoorbeeld niet hoe een courgette of een perzik eruitziet. Ik vind het leuk om ze nieuwe ingrediënten te laten ontdekken, ze dingen te laten proeven die ze anders niet eten, zoals verse gember of fetakaas. Die verwerk ik heel subtiel in de gerechten, zodat het niet te heftig is. Ik zorg er ook altijd voor dat er alternatieven zijn die ze sowieso lusten: we maken bijvoorbeeld een filodeeghapje met spinazie-feta-vulling, maar ook een zoete met mango en kokos.

Het heeft vrij weinig met mijn werk bij de huisartsenopleiding te maken - koken is echt mijn uitlaatklep. Gezonde voeding komt op de opleiding wel voorbij, maar wat mij betreft veel te weinig. Afgelopen week ontving ik de proefdruk van mijn kookboek voor kinderen tussen acht en twaalf jaar. Ik heb de recepten zo uitgewerkt dat ze in principe het hele gerecht in hun eentje kunnen maken. Hopelijk kan ik zo nog meer kinderen enthousiast maken om gezond te koken.”

Kirsty Weijkamp

assistent teamleider van de huisartsenopleiding in Twente

DNA  •  medewerkersblad van Amsterdam UMC 

DNA magazine online

DNA is het medewerkersblad van Amsterdam UMC. Het verschijnt 6 keer per jaar, zowel op papier als online. DNA brengt de achtergronden en persoonlijke verhalen bij de actuele ontwikkelingen in en rondom het ziekenhuis.
Volledig scherm